Domů Knihy, videa, …

Správně měřená expozice – základ dobrého snímku

Správná expozice zajistí, aby nebyla fotografie přeexponovaná (příliš světlá) nebo podexponovaná (příliš tmavá) a také pomůže vyjádřit fotografický záměr. A co to ta expozice vlastně je?

Stále musíte mít na paměti, že měříte světlo odražené nejen od předmětu, ale i od krajiny. V zásadě známe tři způsoby měření scény fotoaparátem. Najdeme je v základním menu fotoaparátu a jsou znázorněny těmito ikonami:

NEPŘEHLÉDNĚTE!

Co je to ta expozice?

Správná expozice záleží na přizpůsobení tří parametrů světelným podmínkám předmětu snímku.

Expoziční čas (doba expozice, rychlost závěrky) je doba, po kterou je závěrka fotoaparátu otevřena a umožňuje světlu dopadat na obrazový senzor nebo film ve fotoaparátu (určuje jak dlouho dopadá světlo na čip). Doba expozice může (negativně nebo naopak pozitivně) ovlivnit podobu těch částí snímků, které se v době expozice pohybují. Příliš dlouhá doba expozice způsobí jejich rozmazání, velmi krátká doba expozice naopak jejich „strnutí“ v čase. S dobou expozice se tak dá experimentovat a vytvářet tak kreativní fotografie (zaměřovat se na kontrast mezi pohybujícími se a nehybnými objekty na snímku, „švenkovat“ s fotoaparátem nebo zoomovat během expozice, …).

Dalším parametrem je clonové číslo. Takzvaná clona určuje kolik světla dopadne na citlivý materiál. Základní clonová řada je: 1,0; 1,4; 2,0; 2,8; 4,0; 5,6; 8; 11; 16; 22; 32. Menší clonové číslo znamená více otevřenou clonu a tím i větší průchodnost (světelnost) objektivu. Čím vyšší číslo nastavíme, tím méně světla dopadne, ale tím je i větší „zaostření“ objektivu (tzv. hloubka ostrosti).

A poslední je citlivost (ISO) obrazového senzoru. S vyšším ISO si můžeme dovolit fotografovat i za horších světelných podmínek. Řada začíná na 100; 200; 400; 800; 1600, … Ale pozor, přestože se vám výrobci snaží tvrdit opak, většinou maximální použitelná hodnota je 800. Potom je už obraz zašuměný, jakoby posypaný krupicí. Obecně platí, že 100 a 200 použijte venku za hezkého počasí, 400 pokud je šero (v lese apod) a 800 v místnostech (večer apod.).


Ilustrační příklady nastavení fotoaparátu

Ukázky bodového měření





Šimon Pikous, 2015


Líbil se Vám článek? Řekněte o něm přátelům a sdílejte ho na Vašem facebooku.

Dolů