Domů Knihy, videa, …

Jak fotit Lemberk

Chcete jít s rodinou na výlet a pořídit si působivé fotografie tak, aby se ani Vaše ratolesti nenudily? Nebo vám zbývá půl dne času a chcete si provětrat fotonádobíčko?

Pak fotovýlet na Státní zámek Lemberk je váš správný cíl!

Jeďte z Liberce na Děčín a po necelé půl hodince jízdy, kousek před Jablonným v Podještědí, jste u cíle. Auto nechte zaparkované přímo v podhradí a k zámku se vydejte po silnici mírně do kopce. Je z ní odbočka k lesnímu hřbitovu ze sedmileté války, nevím jak je atraktivní, nenavštívil jsem ho, ale určitě za odbočení a prozkoumání stojí. Zámek sám skýtá mnoho atrakcí včetně bohatě zdobeného nádvoří nebo zámecké věže s krásným výhledem. Škoda, že v expozici není dovoleno fotografovat. Od zámku doporučuji udělat si krátkou okružní procházku přes stejnojmennou vesničku okolo překrásných selských domků, kde oko fotografovo zaplesá. Pokračujete po zelené, starobylou lipovou alejí, až na rozcestí k potoku. Tady odbočte vpravo a podél meandrující říčky dojdete až k Zdislavině studánce. Nemá-li zázračnou vodu (a to bych se divil), tak Vás aspoň osvěží. A dítka se na chvíli zaměstnají pouštěním dřívek – lodiček. Od studánky se už po rovince pohodlně dostanete k autu.

Lemberský selský domek
Lemberský selský domek
Zdislavina studánka
Zdislavina studánka

Co nesmíte zapomenout doma

Pochopitelně kromě nějaké té koruny na nákup nanuků a párků v rohlíku (mají i s kečupem!), si do fotobatohu přidejte plně nabitou baterii do fotoaparátu, prázdnou kartu a objektivy s plným rozsahem. Myslím tím od širokoúhlého až po teleobjektiv, který využijete přinejmenším při pořizování detailů štuků na nádvoří. Technika nemusí být ta nejlepší a skvělé záběry pořídíte i se setovým vybavením. Výlet není fotograficky a technicky náročný. Skvělé záběry si přinese i začínající fotograf. Stačí se jen dívat a dát pozor na rušivé prvky (reklamní cedule, popelnice, auta, …). Ten náročnější fotograf si přibalí i stativ. Procházka není dlouhá a určitě ho unese.

Nějaká fotorada na cestu?

Jak bylo napsáno, nejedná se o technicky problematickou záležitost. Nejdůležitější je hlídat si kompozici a rušivé prvky. Kdo byl na našem kurzu „Desatero chyb a jejich odstranění“, ví o čem je řeč. Měření expozice používám proporční nebo s důrazem na střed a drobnou odchylku koriguji tlačítkem +/- (korekce expozice). Chybu můžete udělat snad jenom při výměně objektivu ze širokoúhlého na teleobjektiv, popřípadě při zoomování (přibližování). Pamatujte si, že čím víc přiblížíte předmět, tím víc musíte zkrátit expoziční čas. Jinak bude váš záběr roztřesený a neostrý. Aby fotografie nebyla příliš tmavá, musíme potom zvýšit ISO nebo použít stativ.

Nejlepší místo na fotografování zámku Lemberk je kamenná zídka.
Nejlepší místo na fotografování zámku Lemberk je kamenná zídka.
Tady je důkaz.
Tady je důkaz.

Chcete si to vyzkoušet v praxi? Tak pojďte s námi na výlet. Na procházce okolím zámku Lemberk se v praktických ukázkách naučíte ovládat svůj fotoaparát. Názorně si vyzkoušíte vliv clony, času a další základní dovednosti. Stále Vám bude k dispozici lektor, který rád pomůže a poradí.

Dobré světlo a šťastnou cestu
za celou LŠF Liberec přeje Šimon Pikous



Šimon Pikous, září 2017



Líbil se Vám článek? Řekněte o něm přátelům a sdílejte ho na Vašem facebooku.

Dolů