Domů Knihy, videa, …

4 nejčastější typografické (a pravopisné) chyby

Nejčastější typografické chyby, o kterých možná ani netušíte, že je děláte.



Začneme otázkou, kterou s oblibou dávám na kurzu Pracovník grafického studia. Který zápis je správně: 10 m nebo 10m? Za chvili se to dozvíte.


1. Tečka, čárka, vykřičník, … A není těch znamének trochu moc?

V zásadě platí jednoduché pravidlo. Interpunkční znaménka píšeme za slovo bez mezery a děláme mezeru za nimi. To platí i pro otazník a vykřičník. Pozor na přílišnou kreativitu. Důraz dáte vykřičníkem! Jedním! Není třeba být „důrazovatější“ a dávat vykřičníků několik nebo je kombinovat s otazníky.

Tečka je na konci věty jedna. Tečka. A to i v případě, že věta končí například zkratkou apod.

Výpustka neboli trojtečka

Výpustka jsou tři tečky (napsané jedním znakem, nikoli třemi tečkami), které označují vynechání části textu nebo nedokončenou řeč. Je to interpunkční znaménko, takže se (jako každé jiné) přisazuje ke slovu a mezera je za ním. Teď se mi chce něco napsat, ale…

Mezera před výpustkou se píše pouze ve výčtu. Na stole mám notebook, monitor, myš, kafe, …

Výpustka jsou tři tečky (nejsou dvě, čtyři ani pět). Víc teček pište jenom v případě, že chcete naznačit chybějící pímena. P. . . . je hlavní město České republiky.



2. Psaní číslovek aneb pět procent není pětiprocentní

Pro správné psaní číslovek stačí, když si zapamatujete dvě základní pravidla:

S těmito pravidly už nikdy neuděláte chybu. Schválně si vyzkoušejte pravidlo číslo 2 v praxi. Přečtěte větu: Mám 2 bratry a 2 sestry. Určitě jste přečetli stejně zapsanou číslici 2 pokaždé jinak.

Teď něco těžšího. Zapojíme obě pravidla. Jak napsat číslovku jako přídavné jméno (např. pětiletý) pomocí číslice a slova? Protože pětiletý je jedno slovo, tak jediný správný zápis je tento: 5letý. Stejně napíšeme 10metrový, 2litrový, … Stejné to bude, i když budete psát přídavné jméno pomocí číslice a jednotky: 10m (desetimetrový), 20% (dvacetiprocentní), 100Kč (stokorunový), …

Takže odpověď na úvodní otázku je teď už hračka. Oba výrazy jsou správně. Ten první (10 m) čteme „deset metrů“ (dvě slova oddělená mezerou), ten druhý (10m) čteme „desetimetrový“ (jedno slovo, žádná mezera).



3. Pomlčka nebo spojovník. A není to jedno?

Ne, není. Pomlčka (–) a spojovník (-) vypadají jinak (pomlčka je delší) a hlavně se liší významově. A aby to nebylo jednoduché, tak ta klávesa vlevo od pravého Shift, které se říká pomlčka, je ve skutečnosti spojovník. Pomlčku na Windows napíšete levý Alt+0150, na Mac Alt+spojovník.

Tohle není pomlčka, ale spojovník
Tohle není pomlčka, ale spojovník

Spojovník

Spojovník se píše bez mezer okolo. Označuje v podstatě jeden výraz (těsný významový celek). Používá se například ve spojeních technicko-ekonomický (tj. technický a ekonomický), překladatel-tlumočník (jeden člověk, který je zároveň překladatel i tlumočník), ping-pong, …

Spojovník se nikdy neodděluje mezerami z obou stran zároveň. Výjimečně může mít z jedné strany mezeru, např. přípona -ismus, dvou- až třílůžkový pokoj. Používá se také při dělení slov.

Pomlčka

Pomlčka se někdy odděluje mezerami a někdy zase ne.

Bez mezer se píše tehdy, pokud nahrazuje slova a, až, od–do nebo proti (versus) u jednoslovných výrazů. Například dálnice Praha–Brno, dvojice Suchý–Šlitr, otevírací doba 8–16 hodin, otevřeno pondělí–pátek, v letech 2010–2015. Pokud je některý výraz víceslovný, píše se pomlčka s mezerou. Například vlak Hradec Králové – Pardubice, vztah malý muž – velká žena, …

S mezerou se pomlčka píše, když odděluje části věty, nebo naznačuje odmlčení ve větě. Teď se na chvíli zamyslím – a už můžeme pokračovat.



4. Já bych, ty bys, vy byste

Ano, tak a ne jinak je to správně. Nebuďte hyperkorektní a zapomeňte na tvary by jsem, by jsi, by jste, by jsme a podobně.



Teď už znáte nejčastější typografické chyby a víte jak se jich vyvarovat. Možná uděláme pokračování s další čtyřkou. Pokud se vám nechce na pokračování čekat, pojďte na rekvalifikační kurz Pracovník grafického studia. Typografii a písmu se věnujeme celý jeden den.





Eva Rozkovcová
Publikováno: březen 2019


Líbil se Vám článek? Řekněte o něm přátelům a sdílejte ho na Vašem facebooku.

Dolů