Domů Knihy, videa, …

Jak zefektivnit práci s Adobe Photoshop

Přečtěte si 9 tipů, které vám pomůžou výrazně zrychlit a zefektivnit vaši práci.


1. Používejte klávesové zkratky

Používání klávesových zkratek je základní způsob jak můžete zvýšit svoji efektivitu. Začněte je využívat u nejčastěji používaných příkazů jako je uložit, vybrat vše a postupně zjistíte, že hlavní menu nebudete vůbec otevírat. A pokud jste zvyklí na jiné než přednastavené zkratky, nevadí. Udělejte si ty svoje (Úpravy > Klávesové zkratky). Přehled 35 nejpoužívanějších zkratek najdete tady.


2. Ukládejte, ukládejte a ukládejte

Tohle je jeden z nejčastěších důvodů, proč jste Photoshopu věnovali mnohem více času, než jste plánovali. Ale ukládat se naučíte rychle hned potom, co po pádu systémů nevratně přijdete o celodenní práci. Takže, až se budete seznamovat s klávesovými zkratkami, jako první se naučte CTRL+S.


3. Používejte vrstvy

Nebojte se vrstev. Jsou to kamarádi, kteří vám pomůžou přehledně si uspořádat práci. Nebo je můžete využít i jako zálohu rozdělané práce. Takže až zjistíte, že „tohle“ je slepá ulička, bez problému se vrátíte k původní verzi. A tip pro zkušenější uživatele Photoshopu, kteří se už s vrstvami kamarádí. Zkusili jste využít i složky? Jestli ne, tak to hned vyzkoušejte. Jednak budete mít práci ještě lépe organizovanou, jednak můžete třeba aplikovat masku na několik vrstev najednou.
A když začnete používat vrstvy, rovnou se naučte je popisně pojmenovávat (např. Šipka, Retuše, …). Někdy stačí pojmenovat pouze celou složku. Pokud budete mít Vrstvu 1 až Vrstvu 8 a od každé ještě několik kopií, tak si hledání konkrétní vrstvy opravdu užijete.


4. Vyhněte se destruktivním (nevratným) úpravám

Když už jste se naučili využívat vrstvy, zkuste i maskování vrstev. Není to nic složitého, jenom si tak čmáráte štětcem od bílé po černou barvu. Co v masce namalujete černě, nebude vidět. Šedou barvou zajistíte průsvitnost obrázku.
Stejně tak na barevnou a jasovou úpravu obrázků nepoužívejte příkazy, ale zkuste vrstvy úprav. Kromě toho, že takovou úpravu můžete kdykoli zrušit (i po znovuotevření souboru), tak ji můžete i kdykoli změnit. Tlačítka pro vytvožení masky a otevření přehledu vrstev úprav najdete dole mezi tlačítky na panelu Vrstvy (Okna > Vrstvy).
A pro nedestruktivní použití filtrů je ideální převést vrstvu na inteligentní objekt (Vrstva > Inteligentní objekty > Převést vrstvu na intetigentní objekt).
Všichni víme, že nic není zadarmo. Za možnost vratných úprav zaplatíte výrazně větší datovou velikostí souboru. Ale pokud máte na disku dost místa, tak neváhejte a dělejte to takto.


5. Pozor na CMYK

I v případě, že chystáte obrázky do tiskoviny určené pro ofsetový tisk, pracujte ve Photoshopu v barevném prostoru RGB. Kromě toho, že CMYK zvětší datovou velikost souboru, třeba některé filtry jsou ve CMYK neaktivní. Pokud vám vadí, že nevidíte, jak budou vypadat barvy po převodu na CMYK, tak si zapněte náhled. Nejdřív vyberte Zobrazit > Nastavení kontrolního náhledu > Pracovní CMYK, a potom vyberte Zobrazit > Kontrolní náhled barev. A je to. Vidíte CMYK a pracujete v RGB.


6. Nepřežeňte to s retuší a dalšími úpravami

Velmi častá chyba začátečníků. Photoshop má tolik možností retušování, že někdy je těžké odolat. A co teprve, až začátečník objeví kouzlo filtru zkapalnění. Věřte, že dokonale vyhlazená pleť, velké oči a široký úsměv opravdu krásnou fotku nedělají.


7. Víte, že není jenom Photoshop?

Photoshop opravdu není jediný nástroj pro tvorbu grafických návrhů. Je určen pro práci s bitmapovou grafikou. Umí tak trochu pracovat i s vektory a písmem, ale pokud se chystáte tvořit logo nebo sepsat výroční zprávu, tak rozhodně sáhněte po jiném programu. V rámci Adobe vezměte třeba Illustrator na logo a InDesign na práci s textem. A nezapomeňte, že na trhu není jenom Adobe. I pro práci s bitmapovou grafikou je spousta jiných aplikací, zkuste třeba Affinity Photo.


8. Mějte tvorbu černobílé fotografie pod kontrolou

Používáte na vytvoření čenobílé varianty příkaz odbarvit (Obraz >Přizpůsovení >Odbarvit) nebo změnu režimu na stupně šedi (Obraz >Režim >Stupně šedi)? Pokud je výsledek plochý a nevýrazný zkuste to někdy pomocí vrstvy úprav Černá a bílá.


9. Zkontrolujte si velikost obrázků

Tímto bodem byste měli začít. Není nic horšího, než když upravujete fotografii pro tisk a po hodinové práci zjistíte, že pro plánovanou tiskovou velikost je obrázek příliš malý. Jak je to s velikostí obrázku a rozlišením si přečtěte tady.





Publikováno: prosinec 2017
Zdroj: creativebloq.com.

Líbil se Vám článek? Řekněte o něm přátelům a sdílejte ho na Vašem facebooku.

Dolů